Workplace Awards 2023: Suomen innovatiivisimpia työympäristöjä kehitetään aivoergonomia, vuorovaikutus ja tekoäly kärjellä

Workplace Awards 2023 -kilpailussa etsittiin parhaita työympäristöjä vastuullisuuden, uusien työvälineiden ja teknologioiden, yrityskulttuurin sekä fyysisen työympäristön kategorioissa. Voittajiksi nousivat Sitra ja Fyra, Workspace, Dagmar ja Rakka Works, Trevian ja Flock sekä Senaatti-kiinteistöt. Vuosittainen kilpailu keräsi tänä vuonna huimat 27 osallistujaa.

Suunnittelutoimisto Fyran toteuttamassa Sitran toimitilojen uudistusprosessissa punaisena lankana toimi tulevaisuuden ennakoinnin ja vastuullisuuden periaatteet. Esimerkiksi rakenne-, materiaali- ja kalustevalintoja ohjasi kiertotalouden yhdeksän R:ää. Tuomaristo kiitteli uudenlaista ja rohkeaa tapaa toteuttaa työympäristöuudistus, jonka lopputuloksena on jokaista käyttäjää inklusiivisesti palvelevat tilat.

Uudet työvälineet ja teknologiat -kategorian voiton vei Workspacen suunnittelema ja kehittämä Sanoin Observations -työkalu, joka tarjoaa mittarin toimistolla työskentelyn syväymmärrykseen. Uudenlaista innovaatiota osoittavan ratkaisun tavoitteena on luoda tiloihin parempaa käyttäjäkokemusta hyödyntäen erilaisia menetelmiä, dataa ja tekoälyä. Työkalun avulla on ensimmäisen puolen vuoden aikana autettu yli 20 organisaatiota ymmärtämään työympäristöissä tapahtuvaa vuorovaikutusta ja tilojen käyttöä.

Markkinointitoimisto Dagmarin työympäristömuutos toteutettiin Rakka Worksin johdolla työpajoilla, joissa osallistujat tunnistivat itselleen sopivia työtapoja, vahvistettiin tiimien yhteisiä työskentelytapoja sekä luotiin yhteiset pelisäännöt. Yhteiskehittelyyn vahvasti nojaavassa prosessissa on paljon elementtejä, joita voidaan skaalata muihinkin organisaatioihin.

Fyysisen työympäristön kehittäminen -kategoriassa tuomaristo valitsi kaksi voittajaa eli Trevianin ja Senaatti-kiinteistöt. Trevianin uusi toimisto Erottaja2:ssa suunniteltiin yhteistyössä konseptitoimisto Flockin kanssa. Toimisto tarjoaa kohtaamispaikan lisäksi rauhallisen ympäristön aivotyölle. Tuomaristo kehui erityisesti panostusta aivoergonomiaan, kodinomaista tunnelmaa ja toimiston uudistusta vanhaa kunnioittaen.

Senaatti-kiinteistöt on tuottanut kymmenen valtiotoimijan kanssa yhteisen työympäristön Joensuuhun, jossa työpisteet sekä asiakaspalvelutilat ovat lähtökohtaisesti kaikkien toimijoiden käytössä. Ratkaisu mahdollistaa tilojen monipuolisen ja joustavan käytön, ja samalla uudistetaan toimintatapoja. Valtiotoimijoiden ensimmäinen aidosti yhteiskäyttöinen työympäristö ja yhteinen palvelupiste osoittaa edelläkävijyyttä ja viitoittaa tietä vastaavanlaisille toteutuksille.

Lisäksi tuomaristo palkitsi JLL:n hybridityökäytäntöjen kehittämisestä ja epämuodollisen vuorovaikutuksen parantamisesta. Organisaatiossa yksilöillä ja tiimeillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mistä käsin töitä tekee ja vuorovaikutusta työntekijöiden kesken vahvistetaan yhteisesti sovituilla käytännöillä. Kunniamainintoja kisassa jaettiin Martelalle, Senaatti-kiinteistöille, Kohinalle ja Destialle.

Fakta: Workplace Awards -kilpailu

 • Järjestäjät Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry ja IFMA Finland ry
 • Tavoitteena nostaa esiin työympäristöjohtamista ja esimerkillisiä työympäristötekoja.
 • Kilpailu järjestettiin viidennen kerran. Tunnettiin aiemmin nimellä Vuoden työympäristöteko.
 • Kilpailun tuomaristossa olivat Peggie Rothe Leesmanilta, Tytti Bergman PWC:ltä, Tuomas Sahi Antiloopista, Matti Vartiainen Aalto-yliopistosta ja Susanna Aula Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:stä.
 • Vuoden 2023 kilpailun teot ja kilpailusarjat

Lisätietoja kilpailusta:

Mikko Östring, johtaja, toimitilat, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry, puh. 050 301 8933

Lisätietoa voittajateoista:

 • Sisko Anttalainen, Fyra, puh. 0407482554
 • Ilona Karlsson, Workspace, puh. 045 636 2659
 • Tero Helenius, Rakka Works, puh. 040 720 4722
 • Tiina Kaakkolahti, Trevian, puh. 050 593 7815
 • Varpu Penninkilampi-Kerola, Senaatti-kiinteistöt, puh. 040 687 8009
 • Eeva Lahti, JLL, puh. 050 533 0340