Workplace Awards 2024: Henkilöstön osallistaminen korostuu Suomen parhaiden työympäristöjen kehittämisessä
Tänä vuonna Raklin Workplace Awards -kilpailun voittajiksi nousivat EY, Steerpath, Gofore kumppaneinaan Jatke, Ahlström ja Suunnittelemo, Docrates ja Kohina sekä Newsec. Kilpailu palkitsi työympäristöjen parhaita tekoja neljässä eri sarjassa: organisaatiokulttuuri ja johtaminen, uusien työvälineiden ja teknologioiden kehitys, fyysisen työympäristön kehittäminen sekä vastuullisuus.
“Työympäristöt ja niiden käyttö ovat suuressa muutoksessa hybridityön kehittyessä. Tällä kilpailulla haluamme kirittää suomalaisen työelämän ja työympäristöjen kehitystä jakamalla parhaita oppeja niin pienistä kuin suurista työympäristöteoista,” sanoo Raklin toimitila-asioista vastaava johtaja Mikko Östring.
Datalähtöisen johtamisen edelläkävijyyttä
EY voitti organisaatiokulttuuri ja johtaminen -kategorian dataan pohjautuvalla Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitsevalla työympäristöllään. Työympäristön suunnittelussa on ollut keskiössä henkilöstön hyvinvointi, kestävä kehitys ja työntekijäkokemus. Työympäristöprojektissa laitettiin myös paljon painoarvoa henkilöstön osallistamiseen ja muutosjohtamiseen. Johtamista tehdään kokonaisvaltaisesti työympäristöstä ja henkilöstön käyttäjätiedosta saadun datan avulla, mikä tuomariston mukaan erottuu monista muista suurista organisaatioista.
Kunniamaininnan samassa kategoriassa sai Weladon jaetun johtajuuden malli. Weladossa johtajuus on jaettu jokaisen työntekijän tehtäväksi, ei ainoastaan johdon tai esihenkilöiden. Jokaisen weladolaisen tehtävä on huolehtia ihmisten hyvinvoinnista, tiimien menestyksestä, terveestä taloudesta ja asiakaskokemuksesta.
Sovellus tarjoaa uudenlaisia ratkaisuja hybridityön ja tilankäytön johtamiseen
Uusien työvälineiden ja teknologioiden kehityksen kategorian voitti työympäristösovellusten kehittämiseen erikoistunut Steerpath. Hybridityöhön kehitetty Steerpath-sovellus tarjoaa työntekijöille työkaluja, joiden avulla he voivat valita parhaan työskentelypaikan jokaiselle viikonpäivälle. Merkittävin sovelluksen tarjoama ominaisuus on yhteisöllisyys ja vuorovaikutuksen mahdollisuus kollegoiden kanssa. Sovellus vastaa ajankohtaiseen tarpeeseen hybridityön johtamisessa ja sen mahdollistama käyttöastemittaus tarjoaa konkreettisia johtopäätöksiä tilankäyttöön.
Yhteisöllisyyttä vahvistavat työtilat erottuivat
Fyysisen työympäristön kategoriassa palkittiin kaksi voittajaa. Digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiö Goforen pääkonttori muutti Tampereella uuteen punatiiliseen GO21-toimitilakortteliin. Vuonna 2023 valmistuneet tilat on toteutettu yhdessä Jatkeen, Ahlströmin ja Suunnittelemon kanssa. Tilat mahdollistavat hybridityön, monipaikkaisuuden, muunneltavuuden sekä kohtaamiset tiimien, asiakkaiden ja laajemman yhteisön kesken. Kilpailussa voittoasemaan vaikutti tilojen muunneltavuus ja muuntojoustavuus sekä käytössä oleva jatkuvan kehittämisen malli.
Docrates Syöpäsairaalan laajennusprojekti palkittiin kategorian toisena voittajana. Sairaalassa huomioidaan erityisellä tavalla niin asiakas- kuin työntekijäpolku sekä näiden parempi kohtaaminen. Projektia on ollut toteuttamassa Kohina. Lopputuloksena on asiakaskokemus, jossa potilas nähdään vahvemmin asiakkaana kuin potilaana. Lisäksi tilat kannustavat henkilökuntaa kokoontumaan yhteen, mikä edistää henkilöstön yhteisöllisyyttä.
Vastuullisuuden eri osa-alueiden huomioimista kaikissa vaiheissa
Kiinteistöalan asiantuntijayritys Newsec voitti vastuullisuuden kategorian työympäristökehitysprojektillaan, joka toteutettiin yrityksen omien asiantuntijoiden voimin. Päätöksissä näkyi henkilöstön monimuotoisuus eri tasoilta. Tuomaristo kehui erityisesti kokonaisvaltaista ja selkeää toteutusta, jossa vastuullisuuden eri osa-alueet on huomioitu projektin kaikissa vaiheissa.
Kunniamaininnan kategoriassa sai Ylvan vastuuttomuusraportti, joka on tuomariston mukaan raikas ja havainnollinen tapa nostaa esiin vastuullisuustoiminnan kipu- ja kehityskohtia.
”Kilpailuteot ovat osoitus siitä, että työympäristöissä tehdään vaikuttavia, henkilöstöä osallistavia ja eri osapuolet huomioivia toteutuksia. Organisaatioissa työympäristö nähdään oleellisena osana henkilöstön sekä asiakkaiden hyvinvointia ja siihen halutaan panostaa monipuolisesti”, kertoo tuomariston puheenjohtaja Mikaela Öberg.
FAKTA: Workplace Awards -kilpailu
- Kilpailun järjestää vuosittain Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry
- Tavoitteena on tunnistaa ja jakaa parhaita toteutuksia työympäristöjen kokonaisvaltaisesta kehittämisestä
- Kilpailu järjestettiin nyt kuudennen kerran ja siihen osallistui tällä kertaa 24 tekoa. Kilpailu tunnettiin aiemmin nimellä Vuoden työympäristöteko.
- Kilpailun tuomaristossa olivat Mikaela Öberg Varmasta, Peggie Rothe Leesmanilta, Matti Vartiainen Aalto-yliopistosta, Sami Laine Yliopiston Apteekista ja Susanna Aula Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:stä.
Lisätietoja kilpailusta:
Mikko Östring, johtaja, toimitilat, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry, puh. 050 301 8933
Lisätietoa voittajateoista:
- Patrik Etelävuori, Transformation Lead, Work Experience, EY Suomi, puh. 050 341 1933, patrik.etelavuori@fi.ey.com
- Tuomas Ilola, CEO, Steerpath Oy, puh. 040 548 8190, tuomas@steerpath.com
- Elina Mattila, Marketing & Communications Lead, Gofore Oyj, puh. 050 303 9564, elina.mattila@gofore.com
- Susanna Kallio, CEO, Kohina Oy, puh. 050 343 7075, susanna@kohina.eu
- Ville Inkeri, Head of Corporate Real Estate, Newsec, puh. 040 749 5021, ville.inkeri@newsec.fi
Related News
Vuoden työympäristöteko -kilpailun voittaja: Sanoin-sovellus nostaa huipputiimien tasolle
Workspace ja Sanoin-sovellus veivät Vuoden työympäristöteko -kilpailun voiton kategoriassa uudet
Vuoden työympäristöteko -kilpailun voittaja: Tiiviit tilat lukujärjestyksillä toimiviksi
Vuoden työympäristöteko -kilpailun fyysisen työympäristön kehittämisen kategorian voittajaksi